"Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större." (Thomas Thorild)


mandag 27. september 2010

Raushetens økonomi

"Sakkeus var overtoller og hadde nok tatt inn i meste laget av penger. Han var en liten mann og måtte klatre opp i et tre i sin hjemby, Jeriko, for å bli sett av Jesus. Jesus så ham, ba han komme ned fra treet og inviterte seg selv hjem til Sakkeus. Han anerkjente denne mannen, selv om han nærmest var utstøtt av sine omgivelser. Da fokusert ikke Jesus spesielt på det positive, men selve anerkjennelsen av Sakkeus skapte en erkjennelse hos ham. Dette førte til at Sakkeus sa: "Herre, halvparten av hva jeg eier, gir jeg til fattige og har jeg presset penger av noen skal han få firedobbelt igjen."

Det at Jesus som Guds sønn og eneste person anerkjente denne mannen på tross av hans handlinger, forløste et potensial både økonomisk og menneskelig som ingen andre enn Jesus så. Det skapte raushetens økonomi. Han var en mann jeg kunne latt meg presse av når avkastningen ble firedoblet. Jeg har ingen forventninger om at slike historier som dette skal skape store økonomiske nytenkninger. Men noen ganger gjør vi livet og dets innhold for komplisert. Det er ofte det enkle som skaper nye spor. Når denne sterke og enkle anerkjennelsen ble gitt til et utstøtt menneske, skapte dette en erkjennelse av dårlige valg, og forløste et stort potensial. Vi kan vel ta med oss en nysgjerrig anerkjennelse og se hva det kan forløse hos et eller flere mennesker rundt oss?"


(Per Jahnsen)

søndag 26. september 2010

Longer - Dan Fogelberg

En grensesprengende kirke

"Kirken er ikke bare hellige rom. Å være kirke er å åpne fellesskap, skape håp og gi rom for troens mange uttrykk. For Kirkens Bymisjon er det et mål å være tilstede blant mennesker på en måte som viser Guds nærvær og kjærlighet. Vår kirkelige virksomhet vil alltid være uløselig knyttet til det diakonale oppdrag om nestekjærlighet i handling overfor alle mennesker uansett livssituasjon. Vi siterer gjerne Frans av Assisis ord: ”Vi skal forkynne evangeliet - om nødvendig med ord”.

For mange er ikke den lokale menigheten alltid et naturlig tilholdssted. Kirkens Bymisjon vil være en grensesprengende kirke. Vi vil være tilstede med kirkens ord og sakramenter der ingen andre er det, og der det vanlige menighetslivet sjelden når fram.

Kirkens Bymisjon er kirke på gata med gudstjenester og samtale, i hospitser, fengsler og institusjoner. I mange av våre virksomheter er det stille rom, som alltid er åpne for lystenning og ettertanke.

- Det er så mye nåde her!
- Hva mener du med nåde?
- Nåde er å bli tatt imot på en måte som man ikke fortjener. Jeg vet at jeg har falt, og jeg er utenfor i kristne miljøer jeg har vært med i før. Men jeg tror jo fortsatt på Jesus, og her hos dere vet jeg at jeg ikke blir fordømt."


(Gjest ved et av Bymisjonens kafébord)

torsdag 23. september 2010

Det ukjentes dragning

Eventyrlyst, vågemotets ånd, den er i oss alle. Det er vår gåtefulle lengsel efter å gjøre noe, efter å fylle livet med noe mer enn vår daglige gang mellom hjemmet og kontoret og tilbake igjen.

Det er vår stadige lengsel etter å overvinne vanskeligheter og farer, etter å se de skjulte ting og trenge inn i strøk utenfor vår slagne veg. Det er det ukjentes dragning, lengselen efter landet hinsides de kjente grenser, den guddommelige makt dypt rofestet i menneskesjelen, den som drev de første jegere ut i nye strøk. Drivfjæren til kanskje våre største handlinger. Driften i mennesketanken som spiler sine vinger uten å kjenne grenser for sin frihet.



(Fridtjof Nansen, 1926)

tirsdag 21. september 2010

Skapende enhet

"Verden ble til ved at motsetninger møttes. Og visstnok forutsetter virkelig fellesskap uensartede elementer, og sann skapende enhet oppstår hvor vesensforskjellige krefter eller motsetninger føres sammen."


(Karen Blixen)

torsdag 16. september 2010

Den menneskelige berøring

Det er den menneskelige berøring som teller i denne verden,
berøringen av din hånd og min,
som betyr langt mer for det skremte hjerte
enn husly og brød og vin;
for husværet er borte når natten er over,
og brød varer blott en dag,
men berøring av en hånd og lyden av en stemme
synger for alltid videre i hjertet.


(Spencer Michael Free)