"Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större." (Thomas Thorild)


tirsdag 29. november 2011

Efter sin egen Livsplan

"Varje liten blomma är unik,
alla är individer och utvecklas efter sin egen Livsplan."


(Lena Ranehag)

søndag 27. november 2011

Kjærlighedens evige Kilder

"Ægte Humanitet vil alle Dage ytre sig som Tørst efter Kjærlighed; og Jesus er og bliver et av de højeste, maaske det højeste Forbillede paa Humanitet, thi hans Ord, hans Lignelser og hans poesi er og bliver Kjærlighedens evige Kilder."


(Skovgard)

Beautiful people do not just happen

"The most beautiful people we have known
are those who have known defeat,
known suffering,
known struggle,
known loss,
and have found their way out of the depths.
These persons have an appreciation,
a sensitivity and an understanding of life
that fills them
with compassion, gentleness, and a deep loving concern.

Beautiful people do not just happen."



(Elizabeth Kubler Ross)

lørdag 26. november 2011

The Ocean Sea - Vangelis

Åndsmenneskets ansvar

"Det er en av dikterens oppgaver, å vekke menneskene gjennom sitt verk. Det etiske og det estetiske er adskilte kategorier, men de står i et bestemt forhold til hverandre forsåvidt som det etiske bud står over formens lover. Denne rangordning er blitt Vesterlandets åndelige eie gjennom den greske filosofi og Det Gamle Testamente."


("Forsoningens veg")

mandag 14. november 2011

Forsoning

"Jeg merker selv hvordan mitt ene øye gjennemlyser mennesker og ting som med røntgenstråler, og jeg lider under det, fordi jeg bare er i stand til å se underet med det andre øyet." "Det var en god skole for deg.." sier Yehuda, "..den som skal kunne skape forsoning, må kunne se med begge øynene."


("Forsoningens veg")

Veien til salighet

"Salige er de som vet og hvis kunnskaper er fri for villfarelse og overtro.

Salige er de hvis tale er vennlig, åpen og sannferdig.

Salige er de fredsommelige, de ærlige og de rene.

Salige er de som tjener sitt daglige brød uten å skade noe levende vesen eller utsette det for fare.

Salige er de fredsæle, de som har avsverget vrangvilje, stolthet og selvgodhet, og fylt sitt hjerte med kjærlighet, ydmykhet og medfølelse.

Salige er de som vier sitt liv til oppøvelse av selvdisiplin.

Salige uten grenser er de som på denne måte befrir seg fra selvets bånd.

Og salige er de som finner lykken i å meditere over den dype og virkelige sannhet om verden og livet."


(Buddha)

Ord

"Ord er enkle, relativt sett. Men ord som ikke gir resultater, er nytteløse. Ord må ha en virkning på adferden. Det er til syvende og sist handlinger som teller. Handlinger er en måte å bevise ord på."


("Veien til ditt sanne jeg")

Moronis raad

"Og naar I mottar dette,
vil jeg raade eder til å spørre Gud,
den evige Fader
i Jesus Kristi navn
om det er sant,
og hvis I spør av et oppriktig hjerte,
med ærlig hensikt
og tro på Kristus,
vil han aapenbare sannheten
av det for eder
ved Den hellige aands kraft."


(Moroni)

søndag 13. november 2011

Salige er slike dager

"Det var en reise inn i solen. Mitt håp hadde fått nye vinger. Jeg opplevde alle årstider. Og så begynte en livets fest som man bare kan kalle en himmelens gave. Men hvordan skal jeg kunne fortelle om denne store dikter? Hvordan skal jeg kunne skildre åndens ild i hans blikk, hans vesens strålende munterhet? Våre tanker har de samme røtter og våre følelser den samme kilde. Salige er slike dager. De hører til de rikeste i mitt liv. Fra nå av kan jeg aldri mer bli fattig."


(Sagt om Niko Kazantzaki)

Det vise barnesinn

"Hovedsaken er at man bevarer barnesinnet og allikevel blir vis."


(Warburg)

Veirydderne til en bedre verden

"Disse veirydderne til en bedre verden lærer oss at det er hver enkelt av oss det kommer an på, og at det er den enkelte som må gjøre begynnelsen i sin egen krets. Mennesker som disse finnes overalt i verden. Det er vår sak å sørge for at de ikke står alene. Fremtiden vil bli preget av deres brorskapsånd. Vi må, hver og en av oss, sørge for at denne ånd seirer. Vi kan alle gjøre undere."


("Forsoningens veg")

torsdag 10. november 2011

Evighedens Daggry

"Mit eget Hjerte tilskynder mig. Men samtidig holder det mig tilbage. Thi for at tale med Myndighet om det, som skal komme, maa man selv have faaet sit Hoved saadan op over alle Tidens Taager, at man aandelig lever i Evighedens Daggry. Og hvem tør sige, at han har naaet det? Jeg tør det i alt Fald ikke. Men jeg jager derefter, om jeg kunde naa det. Og dette mit Forsøg paa her at være Vejleder for andre er tillige et Forsøg paa selv at vokse i Klarhed og Haab."


(Skovgard)

onsdag 9. november 2011

Subjektiv ærlighet

"Prisen for å følge sin egen linje er høy. Den er en evig usikkerhet. Men det er prisen for den åndelige frihet. Det er en luksus å ta seg denne frihet, men den er min form for kapital. Enhver norsk leser vet at hva jeg skriver - vel, det kan være galt - men det er ikke kjøpt. Det er subjektivt ærlig."


(Jens Bjørneboe)

Den utvidede sjel

"Istedenfor å innsnevre din verden og forenkle din sjel, vil du måtte oppta stadig mer av verden, ja, til slutt hele verden, i din smertelig utvidede sjel, for kanskje en gang virkelig å komme til veis ende, til ro."


(Herman Hesse)

De højhjærtede Drømmere

"I mine Øjne er Jesus et af de største Genier, som Verden nogensinde har frembragt. Jesu skikkelse rager op over alt ligesom et Fyrtaarn, i hvis Lys de kundskapsrigeste og fremskridtsvenligste Mennesker søger Tryghed og trøst. Hans Personligheds Trylleri har bredt sine Straaler udover den ganske Verden og indgydt talløse Menneskehjærter noget af Kjærlighedens og Selvfornægtelsens Aand.

Vi ser på paa Jesus med den Agtelse, som alle Folks og Tiders højhjærtede Drømmere indgyder os, og vi er ikke blinde for, at Menneskeheden har disse ædle Drømmere at takke for noget av det kosteligste, den ejer."


(Skovgard)

mandag 7. november 2011

Tänka rätt

"Tänka fritt är stort,
men tänka rätt är större."

(Thomas Thorild)

søndag 6. november 2011

To Where You Are - Josh Groban

Åndens vinger

"Gode bøker er som vinduer i et tårn. De slipper inn lyset. Det hender også at vinduet gir gjenskinn. Du kan se deg selv, se inn i din egen sjel. Er det noe du mangler i åndelig rikdom og skjønnhet, finner du jordens og livets vakreste stemninger malt med de mest uttrykksfulle farger.

I bøkene har vi hjerneprodukter av svunne tiders tenkere. De er som arterier gjennom hvilke geniale menneskers tanker og gjerninger, syner og seire strømmer inn i oss, og banker i våre pulsårer. Bøker stuer disse begavede sjelers tankeliv inn i våre sinn. De får oss til å se med deres styrke og løfter oss på deres ånds vinger.

Det skrevne ords bataljoner er fylt av mystiske og mirakuløse krefter som smelter og former menneskene. De vekker det svundne til nytt liv og skaper det kommende. De kan gjøre oss kloke, rike og sterke."


(Lohne)

lørdag 5. november 2011

Mens viljen hviler

"Men saa hender det også, at en drøm utvikler sig som virkeligheten og staar i en visions overordentlige klarhet. Og høist merkelige blir saadanne drømme, naar de fortsætter fra nat til nat, da er det man fornemmer en aande fra tilværelsens dybder, for det er under søvnen, mens viljen hviler, at ens bevidsthed famler mot det gaadefulde."


(Himmel & Hav)

Det sanne skilja

"Og heller vil eg med augo sjå
enn dauv og blind gjennom verdi gå
og ikkje det sanne skilja."


(Mælandsmo)

tirsdag 1. november 2011

Intet menneske er en øy

"Intet menneske er en øy, hel og ubeskåren i seg selv. Hvert menneske er et stykke av fastlandet, en del av Det Hele. Om en jordklump skylles bort av havet, blir Europa mindre, på samme vis som en landtunge blir det, eller som et jordegods tilhørende dine venner eller deg selv, må bli det.

Hvert menneskes død forminsker Meg, ti jeg er innesluttet i Menneskeheten.

Gå derfor aldri ut for å spørre: "Hvem ringer klokkene for?"

Klokkene ringer for deg."


(Donne)

De høyere goder

"Det gis ingen patriotisk kunst eller vitenskap. Begge deler tilhører hele verden, som alle høyere goder, og kan bare fremmes gjennom vekselvirkning og samarbeid mellom alle samtidige, med stadige tilbakeblikk på det som blir bragt for dagen fra forgangne tider."


(Goethe)